Slezkoostravský hrad

Jazz Open Ostrava 2023

31.5.2023

Již 17. ročník festivalu Jazz Open Ostrava začal 1. března v klubu Parník prvním koncertem, závěrečný koncert se uskuteční 22. června na Slezskoostravském hradě. Mezitím bude znít jazz v klubech Dock nebo ve Studiu 1 Českého rozhlasu.

Klub Dock a Emil Viklický

„Hlavní část festivalu zahájí ve středu 7. června tzv. Groove Jam, který proběhne v klubu Dock na Havlíčkově nábřeží. Stejně jako vloni bychom rádi tímto spontánním setkáním hudebníků z Ostravy a okolí odstartovali a navodili atmosféru letního festivalu,“ říká ředitel festivalu a známý ostravský jazzman Boris Urbánek.

„Ve čtvrtek 15. června, opět v Docku, uvedeme do Síně slávy letošního jubilanta, skladatele a pianistu Emila Viklického s triem. Emil Viklický patří už téměř padesát let k absolutní špičce na naší jazzové scéně. Absolvent Berklee College Of Music v Bostonu je stále velmi aktivním hudebníkem, který velkou část svého uměleckého života tráví na evropských i světových pódiích, zejména v USA nebo Japonsku. Jeho trio doplní bubeník Jiří Stivín jr. a Petr Dvorský na kontrabas,“ doplňuje Urbánek.

Studio 1 Českého rozhlasu

V pátek 16. června proběhne ve Studiu 1 Českého rozhlasu Ostrava koncert ostravské legendární kapely Boris Band Combination s hostem Jiřím Haladou, který bude v přímém přenosu vysílán na stanici Čro Ostrava i streamován na internetových platformách.

Saxofonista Jiří Halada v 80. letech, krátce po vojně, emigroval do Německa, kde se postupně přiřadil k absolutní jazzové špičce. Nedávno se vrátil do ČR a také už několikrát vystoupil s BBC. Zajímavostí je, že to bude jeden z posledních společných koncertů s mladou bubenicí Kristýnou Sibinskou, která v létě odjíždí do USA na Berklee College Of Music v Bostonu, kde díky svému talentu dostala čtyřleté „full stipendium“.

Jazzové finále a hrad

Ve čtvrtek 22. června proběhne tradičně na nádvoří Slezskoostravského hradu grand finále. Večer zahájí pozoruhodná mladá formace NaOddBeat. Kapelu tvoří studenti Konzervatoře J. Ježka v Praze, mj. i mladý ostravský pianista Nicolas Gatto.

Poté vystoupí velmi populární, trio The Next Movement ze Švýcarska, které se během posledních tří let stalo senzací na evropských pódiích.

Závěr bude patřit kapele Dirty Loops ze Švédska. Tato kapela se stala po svém založení v letech 2008 – 2014 naprostým fenoménem.

 „Dirty Loops dnes patří k nejžádanějším kapelám na světě. Na Jazz Open Ostrava vystoupí v rámci evropského turné, které čítá více než 13 zemí a posluchači i diváci se mohou těšit na skutečně mimořádný zážitek,“ informuje Boris Urbánek.

Zpět

Černá louka Vyhlídková věž nové radnice Ostrava
Ostravainfo Visitostrava Ostravacard Loděnice Ostrava

© 2019 - 2024 Černá louka s.r.o. | Zásady ochrany osobních údajů