Slezkoostravský hrad

Betlémy na hradě 2023

(ne)tradiční výstava betlémů

Vernisáž výstavy proběhne 30. listopadu v 17 hodin. Na vernisáži vystoupí žáci Základní umělecké školy Edvarda Runda, konkrétně pěvecký sbor pod vedením p. uč. Ľubky Oczkové.

Již tradičně se galerie Slezskoostravského hradu zahalí do vánoční atmosféry každoroční výstavou betlémů. Výstava, která bude zahájena 30. listopadu v 17 hodin, potrvá do 7. ledna 2024. Hrad bude otevřen denně od 9 do 18 hodin (mimo 24. a 31. prosince, kdy bude otevřeno do 14 hodin).

Letošní výstavě bude dominovat betlém výtvarnice Terezy Komárkové. Ústřední svatou trojici, Marii, Josefa a Ježíška, doplní 365 dřevěných oveček, které paní Komárkové vlastnoručně vyřezala.

Unikátní je také betlém z roku 1934, zapůjčený z Jesenického muzea. Je složen ze 600 kusů a byl vyřezáván a vystřihován z tvrdého papíru. Zapůjčeny budou také krakovské betlémy ze sbírek Slezského muzea v Katovicích, které jsou inspirovány svou barevností a stavbami východními zeměmi a oproti našim českým betlémům jsou atypické.

Na výstavě se podílely také mateřské a základní školy z Ostravy. Sekce betlémů, které školy vyrobily, bude rovněž k vidění.

Novinkou, která loni zaznamenala velký úspěch, je soutěž „Najdi mě“. Výběrem jedné z hracích karet si můžete vyzkoušet, jak bystré je vaše oko a zda najdete všechny postavy uvedené na vytažené hrací kartě. Po splnění úkolu můžete hrací kartu vložit do speciální urny a možná vyhrajete zámeckou dárkovou sadu.

Krátkou reportáž z výstavy můžete zhlédnout na ČT2 v pořadu Zajímavosti z regionů.

Vstupné:

V rámci běžného vstupného na hrad.


Kontakty:

Koordinátorka výstav

Mgr. Krista Balcar
T: +420 724 166 928
E: krista.balcar@slezskoostravskyhrad.cz

 

Event manager

Bc. Filip Witkowski
T: +420 735 585 370
E: filip.witkowski@cerna-louka.cz 

(kontakt w języku polskim i czeskim)

Černá louka Vyhlídková věž nové radnice Ostrava
Ostravainfo Visitostrava Ostravacard Loděnice Ostrava

© 2019 - 2024 Černá louka s.r.o. | Zásady ochrany osobních údajů