Slezkoostravský hrad

Betlémy na hradě 2022

Adventní a povánoční čas bude na Slezskoostravském hradě patřit výstavě zaměřené na betlémy

  • 03. prosince 2022 - 08. ledna 2023

Vernisáž Vánoční výstavy se uskuteční v sobotu 3. prosince 2022 v 15:00. Zazní během ní vánoční písně v podání sboru Catena Musica z Frýdku Místku.

Na výstavě, trvající do 8. ledna 2023, můžete zhlédnout dřevěné a papírové betlémy převážně ze soukromých sbírek. Některé exponáty jsou však zapůjčeny z muzeí. Mimo zápůjčku z Přerova a Prostějova jde hlavně o betlémy z Moravskoslezského kraje.

Zajímavostí je betlém z Valašského muzea, který vzniknul v rámci řezbářského sympozia a každou figurku vytvořil jiný řezbář.

Převážná většina papírových betlémů je pak ze soukromé sbírky pana Stanislava Dostála z Přerova. Ten se může chlubit sbírkou o 700 exponátech, na hradě bude vystaven pouze jejich zlomek.

V hradní galerii se kromě kochání betlémy také dočtete informace o historii Vánoc a vzniku betlemařské tradice. 

Po celou dobu výstavy bude v hradní galerii otevřen bar s punčem, horkou čokoládou a hrát budou vánoční koledy. K dispozici je i dětský koutek. Pro děti i dospělé je připraven malý kvíz - vyzkoušejte si svou pozornost.

Přijďte načerpat vánoční atmosféru k nám na hrad. Po dobu trvání výstavy je hrad otevřen denně od 9 do 18 hodin - výjimkou je Štědrý den (24. 12. otevřeno do 14:00) a Silvestr (31. 12. otevřeno do 14:00)

Vstupné:

Výstava je přístupná v rámci běžného vstupného na hrad.


Kontakty:

Kurátorka expozice Krista Balcar
krista.balcar@slezskoostravskyhrad.cz

Černá louka Vyhlídková věž nové radnice Ostrava
Ostravainfo Visitostrava Ostravacard Loděnice Ostrava

© 2019 - 2024 Černá louka s.r.o. | Zásady ochrany osobních údajů